Job alert

Het creëren, het groeien, het succesvol samenwerken met collega’s en klanten. Dat vind ik altijd leuk en daar haal ik mijn energie uit.

Stef van Wiechen – Functioneel Consultant

Kan je je voorstellen en vertellen wat je functie is?
Ik ben Stef van Wiechen. Bij Blisss heb ik een dubbele functie, want ik ben deels functioneel consultant van Business Central en anderzijds houd ik me bezig met het Power Platform. Daarnaast geef ik interne trainingen en gastlessen.

Hoewel het waardevol is als iedereen dezelfde visie deelt, hecht ik er met name waarde aan, dat we van elkaar blijven leren.

Kan je iets vertellen over je professionele achtergrond en je reis binnen Blisss, vanaf je eerste functie tot je huidige rol?
Ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd. Dat is heel wat anders dan mijn huidige werk. Ik merkte vrij laat dat deze opleiding niet paste bij mijn toekomstbeeld. Op een gegeven moment, enige tijd na mijn studie, wilde ik iets met computers gaan doen. Ik heb de omscholing low code / no code development gedaan. Dat was buiten mijn werk om. Toen ik daar mee klaar was ben ik in contact gekomen met Blisss en sindsdien bevalt het goed. Na de eerste gesprekken werd het duidelijk dat dit een leuke plek is om werken en dat de mensen écht met je meedenken. Ik vind het fijn dat ik bij Blisss een kans heb gekregen, ondanks mijn studie. Ik ben hier begonnen als functioneel consultant met de toezegging dat ik met mijn omscholing, mijn functie kon uitbreiden. En dat is vrij snel ook gelukt.

 

Wat volgens jou een goede projectleider?
Een goede projectleider kan naar mijn mening goed aanvoelen wat een project nodig heeft op het juiste moment. Elk project is anders en dat is zeker ook bij Blisss zo. Dat maakt het uitdagend. Ik vind niet dat er één heilige projectmethode is die een projectleider altijd moet volgen. Een goede projectleider kan op het juiste moment de juiste methodiek gebruiken, zichzelf inzetten of een methode toepassen die past. Zodat het op zijn eigen manier toch vloeiend loopt. Want het blijft mensenwerk en omdat je in elk project weer met nieuwe en andere mensen zit heeft dat ook een andere aanpak nodig. Een goede projectleider is dus goed in het aanpassen van de methode en doelen per project, hij of zij moet flexibel zijn.

 

Heb je bepaalde vaardigheden opgedaan in vorige functies of banen die nu van pas komen?
Ja ik denk het wel. Omdat ik dus opgeleid maatschappelijk werker ben, weet je toch dat je op een andere manier kan luisteren en anders kan begrijpen. Het stukje doorvragen is bij mij wat verder ontwikkeld dan een gemiddelde bedrijfskunde student. Het sociale stuk gesprekstechnieken zit er bij mij iets harder ingeslepen.

Hoe helpt dat jou in je huidige functie?
We werken voornamelijk met MKB-bedrijven, dus daar zit andere dynamiek dan bij grote corporate bedrijven. Dat maakt het ook zo interessant vind ik. Het vraagt namelijk om wat minder conventionele tools te gebruiken. Bij veel klanten zitten we nog niet op één lijn met de betekenissen van methodes. Bijvoorbeeld de term “Lean”, in sommige gevallen hebben wij een hele andere definiëring van lean en het is de kunst om er dan achter te komen waar de verschillen zitten. Door te blijven doorvragen, kan dat probleem worden opgelost. Dat kost in eerste instantie wat meer tijd, maar zo begrijp je de klant wel beter. En dan voorkom je later in het project ook misverstanden, omdat er op het begin goed is besproken over de definities van begrippen. Daarin zie ik mijn kracht ook. Dus wat bedoelen ze nou eigenlijk écht met wat ze vertellen of wat is de vraag achter de vraag.

 

Ben je grote uitdagingen tegengekomen op je carrière pad of in je leven en hoe heb je die overwonnen?
Iedereen kent het riedeltje wel: basisschool, middelbare school, universiteit/HBO. Ik heb het ook zo doorlopen en het bleek voor mij toch allemaal anders te lopen, dan gedacht. De keus die ik maakte toen ik 18 was, paste toch niet bij wat ik wilde op mijn 26e. Dat is al een van de grootste obstakels geweest voor mij, want je zit dan met het probleem: en wat nu? Op zo’n moment kom je jezelf wel tegen en leer je in korte tijd veel. Het was eigenlijk een soort reset. Totaal de andere kant op en iets anders gaan doen. Hoe kom je erachter wat je dan wel wil? Ja dat was de grote vraag en ook hoe kom je daar? Ik heb een arbeidscoach ingehuurd, want je kan het wiel wel opnieuw uitvinden, maar je kan beter met iemand sparren die de markt of de situatie al kent. Hij heeft mij vooral geholpen door samen de juiste richting voor mij te ontdekken. Ik ben vervolgens zelf op onderzoek uitgegaan in de markt en gaan solliciteren. Je wil ook liever zelf iets vinden dan dat je daar ook nog hulp bij krijgt. Zo sta ik erin dan. Maar het heeft me zeker geholpen.

Kan je iets vertellen over een specifieke prestatie die je als waardevol of uitdagend hebt ervaren in je huidige rol?
Toen ik bij Blisss kwam werken, kreeg ik al vrij snel de kans om een consultant te vervangen en alleen het restant van het project af te ronden. Dat project was niet zo groot meer, maar het was wel vrij uitdagend, aangezien er sprake was van veel maatwerk. Dat was al de eerste uitdaging. Daarnaast wilde ik een frisse wind laten waaien binnen het project. Zo stonden er nog heel veel vragen en tickets open, waar heel veel tijd en doorzettingsvermogen voor nodig was om dit terug te kunnen schroeven naar acceptabele cijfers. Dat bleek ook een echte uitdaging te zijn. Qua uitdagingen, begon het dus gelijk al goed. En deze uitdagingen blijven ook. Zoals nu met het opzetten van het nieuwe Power Apps team. Eigenlijk is het opzetten van een nieuw team altijd een uitdaging zeker met zoiets relatief nieuws als het Power Platform. Dus ja daar zit de uitdaging in. Vind jij uitdagingen waardevol? Zeker, want zo leer je van elkaar. Aan de ene kant leer je collega’s een stuk beter kennen en aan de andere kant doet het een beroep op je flexibiliteit. Dus je leert dingen die je normaal niet zou leren als je hetzelfde blijft doen. Dus in die zin is het kei waardevol.

 

Hoe zorg jij ervoor dat je team met de neuzen dezelfde kant op blijven staan?
Als projectleider vind ik het belangrijk dat iedereen zijn eigen stem blijft houden binnen een team of project. Al werk je natuurlijk allemaal naar hetzelfde einddoel, je hoeft niet steeds overal dezelfde mening over te hebben. In een team met meerdere consultants, elk met hun eigen expertise, valt er veel te leren van elkaars diverse kennis en vaardigheden. Elke situatie is uniek en niet elke aanpak is altijd op dezelfde manier toepasbaar. Dan komen die verschillende invalshoeken en achtergronden juist tot zijn recht. Naast ieders eigen mening en achtergrond is het natuurlijk belangrijk dat je een goede teambinding opbouwt in een project, en dit kan worden bereikt door naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen en door net dat extra stukje te bieden als iemand vragen heeft. Op die manier werken we samen naar een gemeenschappelijk doel.

Wat ik ook essentieel vind, is ervoor te zorgen dat iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te profileren. Het is belangrijk dat elk teamlid zich comfortabel voelt en bezig is met waar hij of zij goed in is. Tegelijkertijd is het cruciaal dat iedereen beseft dat we ons in een project bevinden en we als één team dat gemeenschappelijke einddoel najagen.

Het mag duidelijk zijn: hoewel het waardevol is als iedereen dezelfde visie deelt, hecht ik er met name waarde aan, dat we van elkaar blijven leren. Waarbij we een gemeenschappelijk doel nastreven, namelijk het succesvol voltooien van het project waarbij iedereen de ruimte krijgt, een stem heeft en stappen kan blijven maken, door van elkaar te leren.

 

Waar haal jij energie uit?
Werk succesvol met zijn allen afsluiten en moeilijke casussen oplossen. Nieuwe uitdagingen samen aanpakken en tegelijkertijd leren van elkaar. In ieder geval niet het repetitieve saaie werk. Als je dan met veel trots kan terugkijken op wat je met je collega’s hebt neergezet, dat is denk ik het voornaamste. Het creëren, het groeien, het succesvol samenwerken met collega’s en klanten. Dat vind ik altijd leuk en daar haal ik mijn energie uit.